Kuskus z warzywami

Moja sztandarowa potrawa. Mogę ją robić już chyba z zamkniętymi oczami 😉

Szybka, prosta i smaczna. Potrzebujemy oczywiście kaszy kuskus, w opcji nieco zdrowszej można kupić odmianę razową. Dwie kostki bulionowe, mieszankę warzyw mrożonych – ja polecam marchew, cukinię, brokuł, kalafior, jedną cebulę, ząbek czosnku i trochę oliwy.

Zaczynamy od zalania wrzącym bulionem (kostka+wrzątek) kaszy kuskus. Na oliwie podsmażamy cebule, po zeszkleniu dodajemy mieszankę warzyw, całość podlewamy rozpuszczoną kostką rosołową i dusimy do momentu, kiedy warzywa zrobią się aldente. Nie mogą się rozwalać, bo będzie z nich potem papka, jak dla bobasów. Dopiero teraz mieszamy widelcem zalany kuskus, ścieramy na tarce ząbek czosnku, dodajemy warzywa razem z wytworzonym sosem i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku. I wsio. Danie prawie wegańskie, bo można kupić bulion w kostce warzywny. Do tego całkiem nieźle sycące i na pewno zdrowsze od kotletów z ziemniakami 😉

A tu też dobry pomysł na sałatkę z kuskusu, idealną na kolację: