Prosty frosting

Co to takiego jest ten owy frosting? Bo słowo jest zapożyczone z języka angielskiego.

frosting

frosting

Prosto tłumacząc jest to coś na kształt lukru, jednak bardziej miękkiego i plastycznego, który jednak nie zasycha na twardą skorupę. Trzyma swój kształt, ale bez problemu wbijemy w niego nasze zęby…Podobnie jak lukier jest zrobiony z cukru pudru, jednak z dodatkiem masła i np. śmietankowego serka. Oprócz tego często są do niego dodawane barwniki spożywcze oraz aromaty, np. pasta waniliowa.

Mój sprawdzony przepis na śmietankowy, jasny frosting

100 gram masła

100 gram śmietankowego serka kremowego

1 szklanka cukru pudru

ewentualnie aromat śmietankowy

Wszystko wsypujemy do miski i mieszamy mikserem, by rozbić wszelkie grudki. Po chwili składniki się połączą w dość lejącą masę, którą smarujemy ciasto. Mogą to być muffinki, ciastka i cynamonowe bułki, ale także placki. Moim faworytem w tej kwestii jest tradycyjny piernik, murzynek, babka piaskowa oraz oczywiście ciasto marchewkowe. Po posmarowaniu frostingiem, właściwie można od razu podawać deser. Jednak lepiej odczekać trochę, by masa się bardziej ściągnęła.

Opcje smakowe: